Sutri – Poarta către epoca etruscă

Sutri reprezintă cu succes una dintre cele mai extraordinare destinații din punct de vedere arheologic din Tuscia, Italia.

Sutri strada
Photo by Andreea Negura

Cocoțat pe o stâncă, sătucul se zărește brusc cu turnurile și zidurile sale crenelate. Originile satului sunt încă neclare, legenda spune că acesta a fost fondat de un Dumnezeu Saturno, pe care etrusci îl pronunțau Satrinas. De aici fiind derivat și numele de Sutri.

Sutri peisaj intrare
Photo by Andreea Negura

Încă de la intrarea în sat se pot vedea una dintre cele mai bine conservate necropole etruscano-romane din întreaga Tuscia, cu diferite tipuri de morminte Etrusce.

Sutri piata centrala
Photo by Andreea Negura

Amfiteatrul roman, săpat într-o rocă tufă, a fost adus la lumină după secole de uitare. Are o formă eliptică și este structurat pe trei rânduri de scări, care pot găzdui până la cinci mii de spectatori.
Un loc fascinant îl reprezintă fosta piața unde se spălau hainele, bazinele din piatră și ciment peste care curge o apă rece, și-au păstrat farmecul de odinioară.

Sutri centru
Photo by Andreea Negura

Micuțele străduțe ascunse de clădiri vechi, parcă uitate de timp îți șoptesc povestea lor. Bisericile și piețele cochete te îndeamnă să te oprești din haosul cotidian și să le admiri.

sutri strada
Photo by Andreea Negura

Te poți așeza la o mică terasă să bei un espresso și să întrebi un localnic legendele locului. În doar câteva ore poți vizita tot orașul și nu o să simți oboseală.

Andreea