Cele mai vizitate mănăstiri din Nordul Moldovei

Nordul Moldovei și Bucovina sunt  străbătute anual de turiști, atât pentru renumitele mănăstiri adevărate creații arhitecturale dar și pentru bogăția spirituala a oamenilor din aceasta zona.

Mănăstirea Neamț datează din secolul al XIV-lea și este cea mai veche și însemnată mănăstire din Moldova, fiind denumita și “Ierusalimul Ortodoxiei Romane”. Biserica găzduiește Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, pictata în anul 665 în Israel. Acesta a fost dăruita de către Împăratul bizantin Ioan al VIII -le Paleologu domnitorului Alexandru Cel Bun. Aici se găsește cea mai veche biblioteca mănăstirească cu 18 000 de volume.

Mănăstirea Neamț
Photo by Cezar Suceveanu

Mănăstirea Sihăstria este cunoscută pentru Părintele Cleopa și Părintele Olaru, mormintele acestora se află în cimitirul mănăstirii. Acesta este construită în stilul clasic moldovenesc, pe lângă vase liturgice și obiective bisericești aici se găsește și o vastă bibliotecă.

Mănăstirea Sihăstria
Photo by Svlad6403

Schitul Sihla este la 6 km de Mănăstirea Sihăstria, de aici se urcă pe o potecă pitorească și tainică către Peștera Sfintei Cuvioase Teodora. Legenda acesteia este plină de credință și rugăciune, pentru a aduce un omagiu în anul 1725 a fost construit schitul Sihla.

Schitul Sihla
Photo by Svlad6403

Mănăstirea Agapia poartă și numele de “dragoste creștină”. Acestă bijuterie arhitecturală îmbină stilurile bizantin și neoclasic cu arta românească. A fost pictată în anul 1858 de către marele pictor Nicolae Grigorescu.

Mănăstirea Agapia
Photo by Svlad6403
EscapadaUrbana