Civita di Bagnoregio- “satul muribund”

Supranumit și “satul muribund”, Civita este așezat pe o stâncă vulcanică care se ridică brusc din pământ ca un regat, din comuna Bagnoregio, provincia Viterbo, Lazio. Chiar dacă are acest supranume de “satul muribund”, este considerat cel mai frumos sătuc din Italia.

Photo by: Alessio Damato

Aici poți vedea că trecerea timpului nu a schimbat nimic din atmosfera liniștitoare a locului. Pentru a ajunge trebuie traversat un minunat viaduct de unde poți admira peisajul care îmbrățișează micuțul sătuc.

Civita di Bagnoregio
Photo by: Andreea Negura

Istoria acestei mici realități are rădăcini adânci, până în epoca etruscă. Încă de atunci locuitorii se luptau cu forțele naturii precum: eroziunile și alunecările de teren, acestea rupeau bucăți din teritoriu. Datorită acestor cauze au fost nevoiți mereu să creeze noi căi de acces, așa au creat “Il Bucaione”, un tunel de acces săpat direct în rocile sedimentare din munte.

Civita di Bagnoregio
Photo by: Andreea Negura

Astăzi se numără numai vreo 16 locuitori, dar locul este plin de restaurante și cafenele unde poți petrece clipe de relaxare. Plimbându-te prin sătuc nu o să ai nevoie de harta sau ghid, trebuie doar să te lași purtat de farmecul străduțelor. Centru este un loc cum  nu se poate mai șarmant, la fiecare pas o să fii surprins de vechile timpuri și de liniștea pietrelor.

Civita di Bagnoregio
Photo by: Dale Musselman

Printre labirintul de străduțe găsiți muzee unde puteți înțelege mai bine istoria locului. În câteva ore poți străbate un munte de liniște și peisaje mistice.

Satul traversează astăzi o noua fază de dezvoltare, datorită fluxului masiv de turiști și salvării acestuia de la dispariție, cu ajutorul investițiilor externe.

Andreea