Calcata- “Sătucul vrăjitoarelor”

Calcata este un sătuc medieval în provincia Viterbo, Lazio din Italia. La doar 40 km de Roma poți descoperi un loc retras, plin de legendă și lipsit de agitație. Aici, poți admira o mică peninsulă într-o mare de verdeață.

Photo by: Andreea Negura

În anul 1935 s-a declarat că roca pe care se odihnea satul era nesigură, astfel suferind o depopulare bruscă. În urma altor studii în anii 1960 s-a demonstrat soliditatea roci și un grup de hipi și artiști au decis să se stabilească aici, fascinați de frumusețea locului. Astăzi satul Calcata Vecchia este refugiul lor din timp, frenezie și haos.

Photo by: Andreea Negura

Îl poți străbate în doar câteva minute, dar este păcat să nu admiri: fiecare străduță cu ateliere locale, cafenele anormale și restaurante micuțe. Intrarea în sat se face prin singura poartă existentă, impunătoare, care te ghidează în piața centrală. Prin ramificațiile pieței puteți ajunge la terase cu priveliști izbitoare ale Valle del Treja.

Photo by: Andreea Negura

Deși vrăjitoarele au rămas ancorate în legende, Calcata păstrează un aspect semnificativ medieval la exterior, dar în interiorul ușii de acces, satul este cufundat într-o atmosferă nedefinită.

Photo by: Andreea Negura

Satul “fantezie” cu greu poate fi atribuit într-o epocă sau unui stil precis, acesta pare a fi populat de gnomi și creaturi fantastice, datorită artiștilor internaționali stabiliți aici. Care au încercat sa modeleze realitatea cu inspirațiile lor artistice, literare și de vis.

Un loc încărcat de mister care te poarta prin diferite “fantezii”.

Andreea